WERKGEVERSVERENIGING VOOR BEDRIJVEN IN ENERGIE, TELECOM, RECYCLING EN MILIEU

Wij delen kennis en ervaringen

Reinier Rutjens over rapport WRR : ‘Goed, beter, best!’

"Afgelopen week verscheen er een interessant rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), getiteld: 'Het betere werk'. De WRR formuleert voor ons een nieuwe maatschappelijke opdracht: Goed werk! Dat is essentieel voor de brede welvaart in ons land, voor de economie en de sociale samenhang.

Waar gaat het om? De WRR signaleert grote veranderingen in de wereld van werk. Digitalisering, flexibilisering en intensivering van werk kunnen een negatieve impact op het werk hebben. Maar dat hoeft niet. De WRR stelt dat er voor ‘Goed Werk’ aan drie voorwaarden moet worden voldaan: een gepast loon met zekerheden, autonomie en verbondenheid op het werk, en een goede balans tussen werk en privé. Voor grote groepen werkenden schort het daaraan in Nederland op dit moment fors: denk aan de onzekere flex-baantjes aan de onderkant van de arbeidsmarkt en de miljoen mensen die nog aan de kant staan."

 

Een opdracht voor de overheid én werkgevers

"De WRR geeft negen aanbevelingen. Een deel daarvan wijst richting de regering en de overheid: een basisverzekering voor werkenden, een activerend arbeidsmarktbeleid en basisbanen in plaats van uitkeringen. Ook werkgevers hebben een opdracht meegekregen; zij moeten zorgen voor goed werk binnen het bedrijf, de positie van werkenden hierin versterken en een goede balans in werk en privé faciliteren.

De WRR roept ook op om oneerlijke concurrentie tussen werkenden met verschillende contractvormen te voorkomen. Het onderscheid tussen vaste en flexibele contracten moet kleiner worden en we moeten anders met flexibele arbeid omgaan. Het betekent naar mijn mening ook dat we regelingen die vastgeklonken zitten aan het vaste contract eens kritisch tegen het licht moeten houden. Leidt hetgeen wij doen tot 'goed werk'?"

Samen met vakbonden werken aan een moderne cao

"De werkgevers in sectoren die bij ons zijn aangesloten werken al jaren aan 'goed werk'. Goed werkgeverschap is leidend voor hen. Ik zie de aanbevelingen van de WRR dan ook als een stevige steun in de rug. Maar het kan natuurlijk altijd beter.

Ik hoop dat de aanbevelingen van de WRR leiden tot concrete voorstellen, bijvoorbeeld in onze cao’s. Met de vakbonden willen wij praten aan de hand van een brede cao-agenda. Een passende loonsverhoging is ook belangrijk, maar de opdracht voor werkgevers en vakbonden (en daarmee hun verantwoordelijkheid) gaat veel verder dan dat onderwerp. We moeten werken aan nieuw beleid dat écht bijdraagt aan het succes van onze organisaties en aan de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. En we moeten afscheid durven nemen van zaken die niet meer passen in deze tijd. Dit alles moet uiteindelijk leiden tot wat de WRR 'goed werk' noemt."

Reinier Rutjens