Wij delen kennis en ervaringen

WENB Veiligheidsevent

Op 23 juni 2016 organiseert de WENB een veiligheidsevent bij Pim Mulier in het Arnhemse Papendal. Een select gezelschap van monteurs, werkvoorbereiders, werk- en installatieverantwoordelijken, veiligheidsdeskundigen, OR-leden en kaderleden van vakbonden zal met elkaar discussiëren over factoren die de veiligheid op de werkvloer beïnvloeden.

WENB Veiligheidsevent - 05

Veiligheid op de werkvloer krijgt gelukkig veel aandacht en we ontwikkelen steeds meer regels en werkinstructies. Helaas blijkt dat de veiligheid niet is toegenomen, omdat werknemers bewust van bekende regels blijken af te wijken. Sinds de introductie van het Veiligheidsbesluit in 1938 zijn er veel goede dingen gedaan, maar helaas vinden er nog steeds nare incidenten plaats.

De deelnemers worden uitgenodigd om samen op zoek te gaan naar mogelijkheden om de veiligheid verder te bevorderen en onwenselijk gedrag te doorbreken.

Lees het verslag van deze bijeenkomst

Onderzoek naar (non)compliancy bij werknemers
Gastspreker Theo de Bruin vertelt over non-compliancy bij werknemers en de gevolgen voor veiligheidWat verleidt werknemers om bewust van bekende regels af te wijken? Theo de Bruin, manager CAPEX-realisatie bij Stedin, vertelde op persoonlijke titel over zijn afstudeeronderzoek naar factoren die hierbij een rol spelen.

Nemen mensen de instructies niet in acht of kennen zij de regels niet? Bieden de naslagwerken met regels onvoldoende inspiratie om over de gevolgen na te denken? Of is er iets anders aan de hand? Theo stelde vast dat wel 36 punten aandacht verdienen! Onderaan deze pagina is het boek naar aanleiding van het onderzoek in digitale vorm te downloaden.

Welke factoren spelen een rol?
Theo de Bruin heeft na zijn onderzoek een 'verleidingsmodel' opgesteld. Een uitgebreid schema, dat de samenhang tussen uiteenlopende factoren weergeeft. Globaal zijn er vier clusters van factoren te onderscheiden

Ervaringen uitwisselen in een 'vissenkom'
Na het plenaire deel gaan de aanwezigen uiteen, om in groepen van tien personen te inventariseren welke aspecten de veiligheid bevorderen of juist bedreigen. De gebruikers van de regels en de opstellers zullen achtereenvolgens hun ervaringen in de praktijk delen.

Thom van Rikxoort (programmamanager arbocatalogus) zal de bijeenkomst leiden.

Datum en tijdstip:
2016-06-23T10:00:00 2016-06-23T17:00:00
Locatie:
Instituut Pim Mulier
Adres:
Papendal, Arnhem
Aanmeldperiode: